Wat te doen als werkgever

Je werknemer meldt zich ziek...met een burn-out. De media staat er vol van, iedereen vindt er wat van. Als werkgever moet dat machteloos voelen. Je weet immers dat de kans groot is dat je werknemer langdurig zal verzuimen.
Je weet dat een burn-out te maken heeft met werkdruk en stress, maar er mag niet over klachten gesproken worden in verband met privacy.
Ook jij leest er over en weet dat het belangrijk is dat er snel begonnen wordt met een vorm van re-integratie, maar toch geeft de bedrijfsarts vele maanden aan dat het niet mogelijk is. Je weet dat er na 3 maanden verzuim al een grote afstand is ontstaan tot het werk en de collega's.
Je kent je werknemer goed en hebt ook wel een idee over factoren die een rol hebben gespeeld in het ontstaan van de klachten, maar je bent niet altijd gesprekspartner in het oplossen van het verzuim.
Dan heb je ook nog te maken met de wetgeving rond verzuim. De opbouw van een re-integratiedossier wordt gevraagd, waarbij steeds duidelijkheid moet zijn over de mogelijkheden van je werknemer. Maar hoe kom je daaraan? Wie helpt je daarmee? Natuurlijk zal de bedrijfsarts hier een belangrijke rol in spelen, maar kun je zelf ook wat doen?

Het is raadzaam om je ook al in het vroege verzuim intensief te verdiepen in de acties die noodzakelijk zijn, maar ook in gesprek te blijven met je werknemer, ook zelf te onderzoeken of er mogelijkheden zijn om je werknemer in passend werk te laten re-integreren. Ook als dit betekent dat het op een heel ander niveau is dan in de eigen functie.
En als de behandeling (te) lang op zich laat wachten, biedt dan aan dat je coaching inschakelt.

Coaching bij burn-out, gericht op het hier en nu, oplossingsgericht en die dicht bij het eigen werk blijft en in een vroeg stadium wordt ingeschakeld, maakt het in ieder geval mogelijk dat er contact blijft met de werkvloer en jij als werkgever mee kan denken. Maar het kan ook in een vroeg stadium inzicht geven in factoren die in het werk en bij de werknemer een rol hebben gespeeld bij het ontstaan van de klachten. Door het hierover te hebben en naar oplossingen te zoeken, wordt de kans vergroot op terugkeer in het eigen werk.
Je behoudt hierdoor een gewaardeerd werknemer te behouden voor je bedrijf. Het kan ook betekenen dat het in een vroeg stadium duidelijk wordt dat de werknemer elders werk gaat zoeken.

Dat vraagt een investering, die je echter op de langere termijn zeker terugverdient!


December 5, 2018

Jacqueline Blankenberg
Neem vandaag nog contact met mij op

Bedankt voor je bericht. Je zult zo spoedig mogelijk een reactie ontvangen.

Er is fiets fout gegaan met het versturen van je gegevens.

+31 6 263 948 72
info@coaching-compleet.nl
© 2018, Coaching Compleet,  Alle rechten voorbehouden
Privacy