Je lichaam als kompas bij een burn-out

Terugkijkend heeft iemand met een burn-out vaak al enkele jaren klachten van toenemende vermoeidheid, slecht slapen, snellere irritatie en cognitieve klachten. Maar ook maagdarmklachten, hoofdpijn, spierklachten, je kunt het zo gek niet bedenken of het komt voor bij burn-out klachten.
De laatste tijd is er doorzettingsvermogen, loyaliteit en schuldgevoel nodig geweest om het werk vol te houden. Als het echt niet meer gaat, zijn er vaak heftige lichamelijke klachten, die beangstigend kunnen zijn.
In het herstelproces van een burn-out zijn de lichamelijke klachten vaak leidend in het functioneren. Bij het over de grenzen gaan komen de klachten in alle hevigheid terug, bij korte activiteiten zijn er vaak enkele dagen forse lichamelijke klachten. Het lijkt wel of het lichaam aangeeft welk pad je te bewandelen hebt en dat het wel genoeg is zo.
Luisteren naar de klachten is natuurlijk goed maar kan ook leiden tot inactiviteit. Beter is om te kijken welke gedragingen hebben geleid tot het ontstaan van de klachten en hierop de sturen. Heb je bijvoorbeeld weer eens 'ja' gezegd, terwijl je eigenlijk ' nee' bedoelde?

Omdat het herstelproces gepaard gaat met regelmatig vallen en opstaan en de klachten regelmatig in alle hevigheid kunnen terugkeren, is uitleg hierover zeer belangrijk.
Het lichaam zal steeds aangeven wanneer je het niet-effectieve ''oude gedrag'' vertoont. Zo wordt je lichaam je kompas bij herstel. Leer je herkennen dat terugval is te herleiden tot een moment van ''oud gedrag'', dan hoef je hier niet meer bang voor te zijn, maar kun je je lichaam dankbaar zijn voor de waarschuwing, kun je gedrag bijsturen en worden de terugvallen minder lang of ernstig. Geleidelijk aan zullen de klachten afnemen.

Neem vandaag nog contact met mij op

Bedankt voor je bericht. Je zult zo spoedig mogelijk een reactie ontvangen.

Er is fiets fout gegaan met het versturen van je gegevens.

+31 6 263 948 72
info@coaching-compleet.nl
© 2018, Coaching Compleet,  Alle rechten voorbehouden
Privacy